Klantenservice

Ledprofiel.nl staat in voor 100% klanttevredenheid


Wij staan u graag bij met advies en helpen u met al uw vragen omtrent installaties of met betrekking tot de afhandeling van een bestelling. Indien u een vraag heeft met betrekking tot een reeds lopende of uitgeleverde bestelling, vragen we u vriendelijk om in opvolgende communicatie uw ordernummer ("LPO-XXXX") mee te vermelden. U vindt dit terug in de bestellingsmails en op uw factuur of pakbon.


Advies of produkt vragen

Gebruik ons support formulier, de online chat, e-mail of telefoon voor advies, produktinformatie, of voor informatie omtrent garantie, aankoop, verzending of retour.


 

Afdeling Verkoop:

T: +31(0)30 227 3520
E: [email protected]


Adres & bedrijfsgegevens:

ShopLords B.V. handelend als LedProfiel.nl
Molensteijn 60
3454 PT De Meern
Nederland

KVK-nummer: 61293822
BTW-NR: NL854287486B01


Retouren

Bekijk het retourbeleid en retouradres hier

 

1 Spanningsval bij LED strips (langere lengtes LED strip toepassen)
1.1 Wat is spanningsval bij LEDstrips en hoe voorkom ik het ik het?

Technische Reader: Spanningsval en Vermogensbeheer bij Langere Ledstrips

Spanningsval

Spanningsval treedt op wanneer de elektrische stroom door een geleider (zoals een ledstrip) loopt en onderweg weerstand ondervindt, wat resulteert in een verlies van elektrische spanning. Bij ledstrips manifesteert dit zich als een zichtbare afname van de lichtintensiteit naar het einde van de strip toe. Dit effect wordt prominenter naarmate de lengte van de ledstrip toeneemt.

Oorzaken van Spanningsval

  • Weerstand: Alle elektrische geleiders hebben een inherente weerstand die toeneemt met de lengte van de geleider.
  • Diameter van de geleider: Een kleinere diameter van de geleiderdraad in de ledstrip kan leiden tot een hogere weerstand en dus een grotere spanningsval.
  • Stroomsterkte: Hogere stroomsterktes kunnen de spanningsval verergeren door de toegenomen belasting op de geleider.

Vermogensbeheer

Het vermogen dat door een ledstrip wordt verbruikt, is afhankelijk van de spanning en de stroomsterkte. Voor langere ledstrips is het essentieel om een voeding te kiezen die voldoende vermogen kan leveren zonder overbelast te raken.

Strategieën om Spanningsval te Beperken

  • Parallelle Voeding: Voed de ledstrip op meerdere punten langs de lengte om de afstand die de stroom moet afleggen te verkorten en spanningsval te minimaliseren.
  • Dikkere Geleiderdraden: Gebruik ledstrips met dikkere geleiderdraden of verleng de voedingsdraden met een grotere diameter om de weerstand te verminderen.
  • Versterkers/Repeaters: Gebruik versterkers of repeaters langs de ledstrip om het signaal en de spanning te versterken en zo een gelijkmatige lichtopbrengst te behouden.

Berekening van de Benodigde Voeding

  • Totale Vermogen: Bereken het totale vermogen dat nodig is door het wattage per meter te vermenigvuldigen met de totale lengte van de ledstrip.
  • Voedingscapaciteit: Kies een voeding met een capaciteit die minstens 20% hoger is dan het berekende totale vermogen om een buffer te hebben voor piekbelastingen.

Implementatie

  • Meerdere Voedingspunten: Implementeer meerdere voedingspunten langs de ledstrip, bijvoorbeeld door elke 5 meter een voedingspunt te plaatsen.
  • Kabeldikte: Gebruik voor de voedingsdraden een kabeldikte die geschikt is voor de stroomsterkte en de afstand die overbrugd moet worden. Voor langere afstanden en hogere stroomsterktes zijn dikkere kabels nodig.

Conclusie

Een zorgvuldige planning en implementatie van spanningsval en vermogensbeheer zijn essentieel voor de installatie van langere ledstrips. Door rekening te houden met de bovengenoemde factoren, kunt u ervoor zorgen dat uw ledverlichting een gelijkmatige en efficiënte werking heeft over de gehele lengte van de installatie.